Gezondheid

Beautiful Bear Eclipse
Beautiful Bear Eclipse

De gezondheid van onze katten is ons alles waard. Onze katten zijn onderdeel van ons gezin en we doen geen concessies met betrekking tot hun gezondheid en welzijn. 

 

We kiezen onze ouderdieren zorgvuldig en er gaan dan ook heel wat uurtjes zitten in het bestuderen van diverse stambomen. We onderhouden contact met de fokkers van onze katten om de gezondheid van hun voorouders zoveel mogelijk te kunnen blijven volgen. Onze ouderdieren worden uitgebreid getest en we doen mee aan het wereldwijde gezondheidsprogramma van Pawpeds (lees hierover meer in het submenu transparantie). Onze kittens zijn voordat ze verhuizen volledig gevaccineerd, preventief ontdaan van parasieten en ze krijgen een gezondheidsverklaring mee van de dierenarts.

Dierenkliniek de Langstraat

Wij komen al jaren bij Dierenkliniek De Langstraat in Waalwijk. Eerst met onze konijntjes, later ook met onze katjes. Wij ervaren deze kliniek als bijzonder prettig; het personeel denkt met ons mee, ze hebben veel specialistische kennis in huis en onze katten en kittens worden katvriendelijk gehanteerd en benaderd. Sinds 2020 hebben ze zelfs het predikaat Cat Friendly Clinic. Dit predikaat wordt uitgegeven door het wereldwijde programma van de International Society of Feline Medicine.

 

Daarnaast biedt dierenkliniek de Langstraat een kittenconsultatiebureau. Dit is een service om kittens te laten wennen aan het autoritje naar en het bezoekje aan de kliniek. De oogjes, oortjes en gebit worden even nagekeken en de kittens mogen even de spreekkamer ontdekken. Wij zijn als fokker aangesloten bij het partnerprogramma van De Langstraat. 

Husse - Opus Lynx

Wij zijn echte fans van Husse. Onze ragdoll Ianthe heeft zeer gevoelige darmen. Er zijn al vele onderzoeken gedaan en diverse voeding is uitgeprobeerd, maar er is maar weinig waar Ianthe het 'goed op doet', zoals dat zo mooi gezegd wordt. Er was een brok van Royal Canin waar ze geen reactie op gaf, maar dat was een brok voor gewichtsbeheersing. Indertijd hadden onze ragdolls dat nodig... Onze actieve en hormonale Siberische dames kunnen wel wat extra energie gebruiken en hebben vooral geen behoefte aan gewichtsbeheersing, integendeel. We wilden een brok vinden waar álle katten van konden eten, zonder afbreuk te doen aan hun gezondheid. We hebben diverse premium-merken geprobeerd. Hoe langzaam we ook omschakelden, er kwam altijd een punt dat Ianthe (en soms ook Poppy of Lily) problemen kreeg met de ontlasting (lees: diarree). En toen ontdekten we Husse, en wel de Husse Opus Lynx. Dit is een graanvrije brok, relatief hoog in proteïne. We hebben zeer langzaam overgeschakeld en sinds het najaar van 2018 zijn alle katten volledig over op Husse Opus Lynx. De ontlasting is beter dan ooit tevoren, de gewichten zijn goed en de vacht glanst. Wat zijn we hier blij mee!

 

Wanneer onze kittens voor het eerst brokjes krijgen, krijgen ze de Husse Kattunge. Dit is speciaal kittenvoer; de brokjes zijn heel klein waardoor het makkelijker te eten is. De Kattunge is niet graanvrij. In onze beleving is het juist goed dat de darmen kennis maken met niet-graanvrij voedsel, zodat bij een eventuele overstap op ander voer er minder problemen te verwachten zijn. In dit kader krijgen ze ook kittenvoer van andere merken, zoals Royal Canin en Purizon.

 

Wanneer de kittens een week of 12 oud zijn, zien we dat ze de kittenbrokjes laten staan en liever mee eten van de Husse Opus Lynx. De samenstelling van dit voer is dusdanig dat het ook erg geschikt is voor opgroeiende kittens. Naast deze brok waar we werkelijk lyrisch over zijn, heeft Husse ook goed blikvoer dat hier door jong en oud met smaak wordt gegeten. Blikvoer krijgen de kittens hier ook van andere merken en daarnaast krijgen ze ook regelmatig een hapje rauw voer.

 

Misschien lijkt het wel zo als je dit jubelverhaal leest, maar ik heb heus geen aandelen ;-) Wil je meer weten over Husse, neem dan gerust contact met me op! 

Rufi Drapaki krabpalen

Het welzijn van onze katten draagt bij aan een goede gezondheid. Om het welzijn te bevorderen, heeft een kat meerder lig- en krabplekken nodig en moet hij ook in op hoogte kunnen liggen. In dit kader willen we graag Rufi Drapaki onder de aandacht brengen. Er zijn heel veel krabpalen te koop die er prachtig uit zien, maar die na een half jaar tot een jaar echt helemaal versleten zijn. En dat is jammer, want een krabpaal is best prijzig. Na heel wat krabpalen geprobeerd te hebben, waren we behoorlijk tevreden over de Natural Paradise-serie, verkrijgbaar bij Zooplus. Ondertussen hebben we 6 katten met bij elkaar opgeteld een behoorlijke klim- en krabbehoefte. Onze krabpalen van Natural Paradise begonnen steeds harder te slijten... Op een kattenshow had ik al eens bij de stand van Rufi staan kijken en een vriendin van me kocht een krabpaal van Rufi. Naar onze mening is dit de Rolls Royce onder de krabpalen. Krabpalen van een fantastische kwaliteit, wel met bijbehorend prijskaartje. Desondanks zijn er weinig spullen waar ik zo blij mee ben als met de krabpalen van Rufi! Ze lijken wel onverslijtbaar, de ligplekken zijn robuust en ruim, het sisal zit hartstikke goed vast, de stoffen onderdelen zijn allemaal te wassen en zijn van een materiaal dat niet voor statische vachten zorgt. Inmiddels hebben we een wandpaal, een ligton, twee grote losstaande krabmeubels en zelfs een kittenpaal. Wij zijn ontzettend blij met deze investering en raden iedereen Rufi aan.