Kittenbeleid

Heeft u interesse in een kitten? Lees dan deze pagina goed door en wellicht vindt u al veel antwoorden op uw vragen. U vindt hier informatie over de gezondheidstesten die we doen, de dek, dracht en bevalling, hoe we te werk gaan wanneer we kittens beschikbaar hebben en informatie rondom het aanschaffen van een kitten.

Gezondheid

Onze poezen worden via het bloed getest op FIV en FeLV, via dna op bloedgroep en PKDef en via echo op HCM, PKD en CIN. Deze testen worden regelmatig herhaald (met uitzondering van de dna-test), zodat we steeds een actueel beeld hebben. Wanneer alle testen goede resultaten opleveren, mag de poes op bezoek bij een kater. Hiervoor is het nodig dat ze krols is én we houden aan dat een poes in principe eens per jaar een nestje mag krijgen, maximaal 3 nestjes in 2 jaar tijd.

Dek, dracht en bevalling

Op bezoek bij een kater

De kater wordt gekozen op basis van zijn uiterlijk waarbij we kijken naar de uiterlijke kenmerken die de rasstandaard het best benaderen in combinatie met onze poes. Zeker zo belangrijk is het karakter van de kater, aangezien dit ook (deels) erfelijk bepaald is en we natuurlijk sociale en stabiele kittens willen. Daarnaast stellen we dezelfde eisen aan de gezondheid van de kater als de eisen die we aan onze eigen poezen stellen. De kater moet gezond zijn en hij moet minimaal dezelfde testen hebben gehad als onze poezen.

 

Zwanger

Nadat de poes bij de kater op bezoek is geweest, duurt het een week of 3 voordat we weten of de poes zwanger is. Gewichtstoename, gedragsverandering en roze, gezwollen tepels zijn goede signalen. Na een zwangerschap van in totaal ruim 9 weken start de bevalling. Ruim voor de bevalling zetten we de werpkist alvast klaar in de woonkamer en rondom de bevallingsdatum staan we stand-by.

 

Geboorte en socialisatie

Als de kittens geboren zijn, laten we ze eerst op krachten komen bij moeder zodat ze een goede start maken. Eenmaal geboren, groeien de kittens op in onze huiskamer. Hier maken ze kennis met alle dagelijkse geluiden en activiteiten, mensen en onze andere katten. Hierdoor worden ze goed gesocialiseerd. Wanneer de kittens ongeveer 6 weken oud zijn, ontvangen we kraambezoek.

Kittens beschikbaar

De eerste weken observeren we de kittens goed en we stellen na ongeveer 5 weken per kitten een individueel profiel op. Deze beschrijving van de kittens presenteren we via de nieuwsbrief. Geïnteresseerden kunnen vervolgens rechtstreeks op een specifiek kitten reageren. Hiervoor houden we de volgende 'voorrangsregels' aan:

1. Eigen cattery

2. Collega-cattery's 

3. Terugkerende kittenkopers

4. Geïnteresseerden die reeds op kennismakingsbezoek zijn geweest

5. Nieuwsbrieflezers

6. Overig

Dit betekent dat we niet met een wachtlijst werken, maar volgens bovenstaande beschrijving.

Aanschaf kitten

Wanneer u kennis heeft gemaakt met ons en met het kitten, kunt u een kitten reserveren. Wij werken met een contract. Dit contract is (na ondertekening en het doen van de aanbetaling) een bevestiging van de reservering van een kitten. In dit contract staan rechten en plichten benoemd voor zowel de verkoper als de koper. Dit alles in het belang van de gezondheid en het welzijn van het kitten. Een kitten kost € 850, exclusief castratie/sterilisatie.  Bij het contract hoort ook een informatieboekje waarin u allerlei informatie vindt over het hebben van een Beautiful Bear in huis. Denk hierbij aan de benodigdheden, verzorging, voeding, gedrag, gezondheid, etc. Uiteraard bent u na de reservering van harte welkom om uw toekomstige kitten regelmatig te komen bezoeken. Daarnaast houden we u op de hoogte van de ontwikkeling middels foto's en filmpjes.

 

Kittens verhuizen

De kittens mogen verhuizen wanneer ze ongeveer 13 a 14 weken oud zijn. Ze zijn dan 2 keer gevaccineerd, 3 keer ontwormd en ze zijn gechipt. De chip hebben we aangemeld bij NDG, zodat er ook gegevens aan het chipnummer gekoppeld zijn. Ook zijn de kittens gecastreerd (zowel poesjes als katertjes) en krijgen ze naast een Europees paspoort ook een gezondheidsverklaring van de dierenarts mee. Natuurlijk krijgen ze ook een mooie stamboom mee van onze vereniging Neocat. Tevens zijn ze zonder verdere verplichtingen een maand gratis verzekerd bij Petplan. Tot slot mag een goed gevuld kittenpakket niet ontbreken!