Wat doen we voor onze kittens

Op deze pagina vindt u informatie over alle zorg rondom de kittens, die begint bij de zorg voor de ouderdieren.

 

 

Testen

Onze poezen worden via het bloed getest op FIV en FeLV, via dna op bloedgroep en PKDef en via echo op HCM, PKD en CIN. Deze testen worden regelmatig herhaald (met uitzondering van de dna-test), zodat we steeds een actueel beeld hebben. Wanneer alle testen goede resultaten opleveren, mag de poes op bezoek bij een kater.

 

Op bezoek bij een kater

Wij hebben zelf geen dekkater in onze cattery; hiervoor leggen we contacten met collega-fokkers. De kater wordt gekozen op basis van zijn uiterlijk waarbij we kijken naar de uiterlijke kenmerken die de rasstandaard het best benaderen in combinatie met onze poes. Zeker zo belangrijk is het karakter van de kater, aangezien dit ook (deels) erfelijk bepaald is en we natuurlijk sociale en stabiele kittens willen. Daarnaast stellen we dezelfde eisen aan de gezondheid van de kater als de eisen die we aan onze eigen poezen stellen. De kater moet gezond zijn en hij moet minimaal dezelfde testen hebben gehad als onze poezen.

 

Zwanger

Nadat de poes bij de kater op bezoek is geweest, duurt het een week of 3 voordat we weten of de poes zwanger is. Gewichtstoename, gedragsverandering en roze, gezwollen tepels zijn goede signalen. Na een zwangerschap van in totaal ruim 9 weken start de bevalling. Ruim voor de bevalling zetten we de werpkist alvast klaar in de woonkamer en rondom de bevallingsdatum staan we stand-by.

 

Geboorte en socialisatie

Als de kittens geboren zijn, laten we ze eerst op krachten komen bij moeder zodat ze een goede start maken. Eenmaal geboren, groeien de kittens op in onze huiskamer. Hier maken ze kennis met alle dagelijkse geluiden en activiteiten, mensen en onze andere katten. Hierdoor worden ze goed gesocialiseerd. Wanneer de kittens ongeveer 6 weken oud zijn, ontvangen we kraambezoek. 

 

Kittens verhuizen

De kittens mogen verhuizen wanneer ze ongeveer 13 a 14 weken oud zijn. Ze zijn dan 2 keer gevaccineerd, 3 keer ontwormd en ze zijn gechipt. De chip hebben we aangemeld bij NDG, zodat er ook gegevens aan het chipnummer gekoppeld zijn. Ook zijn de kittens gecastreerd (zowel poesjes als katertjes) en krijgen ze naast een Europees paspoort ook een gezondheidsverklaring van de dierenarts mee. Natuurlijk krijgen ze ook een mooie stamboom mee. Tevens zijn ze zonder verdere verplichtingen een maand gratis verzekerd bij Petplan. Tot slot mag een goed gevuld kittenpakket niet ontbreken!

 

Een kitten in huis

Binnenkort wordt deze tekst aangevuld.