Werkwijze

Beautiful Bear Aoibhe (11 weken oud)
Beautiful Bear Aoibhe (11 weken oud)

Heeft u interesse in een kitten? Lees dan deze pagina goed door en wellicht vindt u al veel antwoorden op uw vragen. U vindt hier informatie over de gezondheidstesten die we doen, de dek, dracht en bevalling, hoe we te werk gaan wanneer we kittens beschikbaar hebben, informatie rondom het aanschaffen van een kitten en de verwachtingen die we van onze (potentiële) kittenkopers hebben.

Gezondheid ouderdieren

Onze poezen worden via het bloed getest op FIV en FeLV, via dna op bloedgroep en PKDef en via echo op HCM, PKD en CIN. De dna-test en de echo voor PKD en CIN zijn eenmalig, de testen voor HCM, FIV en FelV moeten periodiek worden herhaald om steeds een actueel beeld te hebben van de gezondheidsstatus. Wanneer alle testen goede resultaten opleveren, mag de poes op bezoek bij een kater. Hiervoor is het nodig dat ze krols is én we houden aan dat een poes in principe eens per jaar een nestje mag krijgen, maximaal 3 nestjes in 2 jaar tijd.

Dek, dracht en bevalling

Op bezoek bij een kater

De kater wordt gekozen op basis van zijn uiterlijk waarbij we kijken naar de uiterlijke kenmerken die de rasstandaard het best benaderen in combinatie met onze poes. Zeker zo belangrijk is het karakter van de kater, aangezien dit ook (deels) erfelijk bepaald is en we natuurlijk sociale en stabiele kittens willen. Daarnaast stellen we dezelfde eisen aan de gezondheid van de kater als de eisen die we aan onze eigen poezen stellen. De kater moet gezond zijn en hij moet minimaal dezelfde testen hebben gehad als onze poezen. 

Zwanger

Nadat de poes bij de kater op bezoek is geweest, duurt het een week of 3 voordat we weten of de poes zwanger is. Gewichtstoename, gedragsverandering en roze, gezwollen tepels zijn goede signalen. Na een zwangerschap van in totaal ruim 9 weken start de bevalling. Ruim voor de bevalling zetten we de geboortekist alvast klaar in de woonkamer en rondom de bevallingsdatum staan we stand-by.

Geboorte en socialisatie

Als de kittens geboren zijn, laten we ze op krachten komen bij moeder zodat ze een goede start maken. Eenmaal geboren, groeien de kittens op in onze huiskamer. Hier maken ze kennis met alle dagelijkse geluiden en activiteiten, mensen en onze andere katten. Ook worden ze dagelijks gewogen en knuffelen we veel met de ukjes. Hierdoor worden ze goed gesocialiseerd. Wanneer de kittens ongeveer 6 weken oud zijn, ontvangen we het eerste kraambezoek.

Kittens beschikbaar en wachtlijst

We maken bij voorkeur al kennis met potentiële kittenkopers nog voordat er een poes zwanger is. Wanneer het kennismakingsbezoek voor beide partijen prettig is verlopen, zetten we mensen op de wachtlijst. Onze wachtlijst is niet oneindig lang, zodat we de mensen op de wachtlijst (als alles volgens plan verloopt) binnen een jaar blij kunnen maken met een kitten. 

 

De eerste weken observeren we de kittens goed en we stellen na ongeveer 5 weken per kitten een individueel profiel op. Deze beschrijving van de kittens presenteren we op onze website. We benaderen de mensen op de wachtlijst en zij kunnen hun voorkeur alvast aangeven. Die voorkeur kan natuurlijk nog veranderen na kennismaking met de kittens. Uiteraard adviseren we bij het matchen wanneer er al een kat in het toekomstige huis is of wanneer kittens met z'n tweetjes zullen verhuizen. 

 

Het kan zijn dat mensen op de wachtlijst om uiteenlopende redenen afzien van een kitten of we worden verrast door een groter dan gemiddeld nestje. Als er geen mensen meer op de wachtlijst staan, dan komen er kittens beschikbaar voor mensen die niet op de wachtlijst staan. Als dat het geval is, dan melden we dat eerst in onze nieuwsbrief, vervolgens ook op deze website en op Facebook.

 

Samengevat houden we de volgende 'voorrangsregels' aan:

 1. Eigen cattery en collega-cattery's (inzet in het fokprogramma)
 2. Terugkerende kittenkopers
 3. Mensen die op de wachtlijst staan
 4. Nieuwsbrieflezers
 5. Overig

We plaatsen mensen nooit op de wachtlijst als ze nog niet bij ons op bezoek zijn geweest. 

 

Aanschaf kitten

Reserveren en contract

Wanneer u kennis heeft gemaakt met ons en met het kitten, kunt u een kitten reserveren. Wij werken met een contract. Dit contract is (na ondertekening en het doen van de aanbetaling) een bevestiging van de reservering van een kitten. In dit contract staan rechten en plichten benoemd voor zowel de verkoper als de koper, evenals de wettelijke garantiebepalingen. Dit alles om koper en verkoper duidelijkheid te verschaffen en uiteraard in het belang van de gezondheid en het welzijn van het kitten.

 

Bij het contract hoort ook een informatieboekje waarin u allerlei informatie vindt over het hebben van een Beautiful Bear in huis. Denk hierbij aan de benodigdheden, verzorging, voeding, gedrag, gezondheid, etc. We houden u op de hoogte van de ontwikkeling van het kitten middels foto's en filmpjes. Uiteraard bent u na de reservering van harte welkom om uw toekomstige kitten regelmatig te komen bezoeken. Schroom niet om regelmatig even te komen kijken naar uw toekomstige huisgenootje; in principe hanteren we de regel dat als we thuis zijn, bezoek welkom is.

Prijs

Vanaf 1 juli 2022 kost een kitten € 1100,- (inclusief de kosten van de sterilisatie/castratie). Er komen geen extra kosten meer bij voor de aanschaf van het kitten. Uitzondering hierop is wanneer een kitten over de grens verhuist; voor de verplichte rabiës-enting wordt € 50,- extra in rekening gebracht.

Kittens verhuizen

De kittens mogen verhuizen wanneer ze ongeveer 16 weken oud zijn. Ze zijn dan 2 keer gevaccineerd, 3 keer ontwormd en ze zijn gechipt. De chip hebben we aangemeld bij NDG, zodat er ook gegevens aan het chipnummer gekoppeld zijn. Ook zijn de kittens gecastreerd of gesteriliseerd en krijgen ze naast een Europees paspoort ook een gezondheidsverklaring van de dierenarts mee. Natuurlijk krijgen ze ook een mooie stamboom mee van onze vereniging Neocat. Tevens zijn ze zonder verdere verplichtingen een maand gratis verzekerd bij Petplan (dit geldt niet wanneer kittens naar het buitenland verhuizen). Tot slot mag een goed gevuld kittenpakket (inclusief 2 kilo voer) niet ontbreken!

 

Na de verhuizing blijven we altijd bereikbaar in geval van vragen en voor advies wanneer dat nodig is. Ook vinden we het ontzettend leuk om foto's te ontvangen van onze Beautiful Bears in hun nieuwe huis!

Wat verwachten we van u?

Onze cattery is onze passie. Onze poezen en onze kittens zijn onze trots. Wij maken graag kennis met u, het liefst al voordat we kittens op komst hebben. Wanneer u kennis komt maken, verwachten we dat u op diezelfde dag niet nóg een cattery, pension of asiel bezoekt. Dit in verband met de mogelijke overdracht van besmettelijke ziekten en/of parasieten. 

 

Wij vragen van onze kittenkopers dat zij goed voor het kitten* zullen zorgen:

 • U fungeert niet als tussenhandelaar.
 • Het kitten krijgt voldoende bewegingsvrijheid en wordt niet opgesloten in een kleine ruimte.
 • Het kitten heeft de beschikking over een natuurlijk dag- en nachtritme (voldoende licht overdag en duisternis 's nachts).
 • Het kitten wordt niet ontnageld en krijgt medische zorg wanneer dat nodig is.
 • U zorgt voor een veilige omgeving; dit houdt ook in dat u het kitten niet los buiten laat lopen. Een ren of goed afgeschermde tuin of balkon juichen wij toe.
 • Het kitten krijgt premium kwaliteit voeding.

*Kleine kittens worden groot: ook als het kitten volwassen is, verwachten we dat u de hierboven beschreven zorg zult bieden