· 

Nieuwsbrief 12 - mei 2022

Sinds onze laatste nieuwsbrief in december is er heel wat gebeurd. In deze overvolle nieuwsbrief blikken we uitgebreid  terug op de zeer bewogen afgelopen periode met het F-nestje van Diya en het G-nestje van Mystic, vertellen we over onze nieuwe aanwinst Nezhdan en de bevalling van Aoibhe vorige week. Ook blikken we vooruit naar de bevalling van Raisa, vertellen we over de plannen en ontwikkelingen en vertellen we wat meer over de geboortekist.

26-12-2021: geboorte F-nestje

In de nacht van eerste op tweede kerstdag werd Diya onrustig en kreeg ze weeën. Enige tijd na middernacht werd het eerste kitten geboren. De bevalling verliep op zich voorspoedig en Diya waste de kittens netjes schoon. Voor de nageboorte en navelstreng had Diya echter totaal geen aandacht, dus wij mochten een handje meehelpen. 

Nadat er vier kittens geboren waren, stopten de weeën. Toch wisten we zeker dat er nog kittens in zouden moeten zitten. Na contact met het Evidensia dierenziekenhuis (het was inmiddels 4 uur in de ochtend) konden we langskomen met Diya. Na een foto en echo bleek dat er nog 2 levenloze kittens waren. Diya kreeg een injectie oxytocine om de weeën weer op te wekken en in de wetenschap dat er binnen een uur levenloze kittens geboren zouden worden, mocht ze weer mee naar huis. De geboorte van de laatste twee kittens was een bittere ervaring. Vooral voor ons, want Diya had er totaal geen oog voor. Ze was al heerlijk van haar vier eerder geboren kittens aan het genieten.

Omdat de kittens op tweede kerstdag geboren zijn, kregen ze namen in het kersthema, namelijk Frosty, Feliz, Faith en Froh. Klik op de foto voor foto's en informatie over dit prachtige stel!

17-01-2022: geboorte G-nestje

Na een paar onrustige dagen, kreeg Mystic op 17 januari de eerste echte weeën. Mystic kroop bij Diya en haar kittens in de kist, de weeën werden heftiger. Toen er na ongeveer een uur persweeën nog geen kittens waren geboren, gingen we naar de dierenarts. Daar kreeg Mystic oxytocine voor krachtigere weeën, maar ook toen werden er geen kittens geboren. Omdat onze dierenartspraktijk ging sluiten, werden we doorverwezen naar het Evidensia. Er werd een foto en echo gemaakt en de kittens waren nog levendig. We besloten op advies van de dierenarts tot een keizersnede; een tweede keer oxytocine (en met name de wachttijd) zou het verschil kunnen maken tussen leven en dood van de kittens. 

We konden naar huis en wachtten het telefoontje van de dierenarts af wanneer we ze zouden kunnen komen ophalen. Om 23.00 uur kregen we telefoon dat de operatie goed was gegaan, maar dat zowel moeder als kittens het zeer moeilijk hadden. De ademhaling kwam niet goed op gang. Het was zeer spannend of ze het zouden gaan redden. Weer een uur later kregen we telefoon dat ze allemaal zelfstandig adem haalden, maar dat ze nog in de kliniek moesten blijven ter observatie. Na een redelijk slapeloze nacht van de spanning, kregen we de volgende ochtend telefoon dat het heel goed ging met Mystic en haar kittens. Het waren 3 red solid kittens; 2 katertjes en 1 poesje. 's Middags mocht het kersverse gezinnetje naar huis. De kittens kregen de namen Gold (katertje), Glow (katertje) en Gloss  (poesje).

Die nacht sliep ik op de bank naast de kist en 's nachts hoorde ik Gold aanhoudend piepen. Hij wilde niet drinken en mama was hem uitbundig aan z'n kontje aan het wassen. Er kwam een beetje bloed uit, dus belde ik het Eviidensia. Het kon zijn dat de ruwe kattentong een adertje had geraakt en omdat het niet bleef bloeden en hij ondertussen rustiger werd, besloten we het in de gaten te houden. De volgende ochtend was Gold afgevallen en wilde hij nog steeds niet drinken. We legden hem bij Diya aan maar ook daar weigerde hij. Hij werd steeds zwakker en toen zijn we met spoed naar onze dierenarts gegaan. Daar werd hij in de couveuse gelegd en krijg hij wat extra glucose en dwangvoer. Het mocht niet baten; hij werd steeds zwakker. Er werden foto's gemaakt en op de foto's was te zien dat zijn maagje vol zat (vandaar dat er geen hongerprikkel was), maar dat zijn darmen compleet leeg waren (het bloed dat we 's nachts zagen, werd veroorzaakt door het heftige persen van Gold). Zijn maag zat zelfs zó vol, dat zijn longen in verdrukking kwamen. Er zat een obstructie tussen de maag en de darmen. Deze obstructie was in de aanleg aanwezig en er was geen andere oplossing dan afscheid van hem te nemen. Toen we bij de dierenarts arriveerden, blies hij al zijn laatste adem uit. We waren fysiek en emotioneel op... Gelukkig verzachtten de twee kleine survivors thuis het verdriet!

Klik op de foto voor foto's en informatie over het G-nestje.

Moeders op de vuist...

Hoe idyllisch zou het zijn; twee moeders, twee nestjes en alles is pais en vree... Hoe anders was de praktijk. Diya en Mystic hadden ieder hun eigen geboortekist met kittens in de woonkamer. Diya bleek een supergoede moeder voor haar kittens te zijn, maar ze was continu gespannen over alle 'gevaren' in de omgeving. Desondanks tolereerde ze Raisa, Linzi en Echo bij de kittens. Tot het moment dat er een onverwacht geluid klonk. Diya stoof de kist uit, alle katten stoven uit elkaar en Diya ging in de aanval. Mystic werd hierdoor getriggerd, ging Diya 'helpen' en toen ze beiden bij onschuldige Ianthe arriveerden, draaide Diya zich om en richtte zich op Mystic. Er vond een gevecht plaats zoals we nog nooit meegemaakt hebben... We sprongen tussenbeide en we scheidden de moeders om tot rust te komen. De rest van de katten was al naar boven gevlucht. Toen beide moeders weer tot rust gekomen waren, kon Mystic weer bij haar kittens komen. We besloten de kisten verder uit elkaar te zetten. De spanning bouwde echter weer op en de onrust bleef hierdoor. Toen er na diverse aanpassingen en stressverlagende maatregelen nog een situatie ontstond waarbij de haren in het rond vlogen en er van stress op de vloer geplast werd, konden we geen andere keuze meer maken. We besloten de moeders en kittens van elkaar te scheiden en Mystic nam met haar twee ukjes intrek in de studeerkamer. Eindelijk was er nu echt rust in huis. Mystic gaf zelfs kopjes waarmee ze aangaf hoe fijn ze het vond om op de studeerkamer te vertoeven. 

Ook Diya kwam tot rust, al bleef er een zekere mate van spanning in haar lijf aanwezig. Als we eten gingen maken voor de kittens, dan ging ze op de vuist met iedere kat in haar buurt totdat haar kittens rustig zaten te eten. Tijdens het eten maken scheidden we dan ook de rest van Diya en haar kittens. 

Ondertussen was Aoibhe zwanger geworden en zoals de vorige zwangerschap was ze ook deze keer extreem chagerijnig. Omdat ze tegen alles dat bewoog ging blazen (dus ook naar de kittens), was dat weer olie op Diya's vuur. Aoibhe kreeg hier stress van, dus om te voorkomen dat het tussen hen ook mis ging, kreeg Aoibhe de kattenkamer tot haar beschikking.

Om te voorkomen dat Mystic en de kittens in een isolement zouden raken en de belangrijke socialisatie zouden missen, gingen we iedere avond uitgebreid naar de studeerkamer. We gingen daar bijvoorbeeld tv kijken, eten, een ritselende chipszak openmaken en alle geluiden maken die ze normaal in de woonkamer zouden mee krijgen. Uiteraard werd er ook flink geknuffeld en gespeeld. 

Echo, Linzi en Raisa kregen de belangrijke taak om om de beurt enerzijds Mystic en de kittens gezelschap te houden en anderzijds Aoibhe. Ook Ianthe was regelmatig bij Aoibhe te vinden. 

Ons wasrek stond op de badkamer en onze slaapkamer werd tevens studeerkamer, want ondertussen gingen werk en studie gewoon door. 

Al met al hebben we het maximale ingezet om iedereen tevreden en ontspannen te houden, de contacten tussen alle katten in stand te houden en de socialisatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Voor onszelf verre van ideaal en behoorlijk stressvol, maar met enige trots kunnen we vaststellen dat het is gelukt!

Verhuizingen - Gloss Gigi blijft bij ons

Omdat we al wat langer het idee hadden dat Diya wat gespannen was, hadden we al voordat haar kittens geboren werden, besloten dat zij herplaatst zou gaan worden. Ze is inmiddels samen met haar dochter Frosty verhuisd naar een liefdevol stel in de buurt van Amsterdam. Ze is daar helemaal in haar element!

Feliz heet nu Nina en is verhuisd naar een stel waar al een Neva Masquerade kitten woont van ongeveer een half jaar ouder. Die twee klikten al snel en zijn nu onafscheidelijk.

Froh ging naar een stel in het westen van het land en Faith ging naar een gezin in de buurt van Eindhoven. De oudste zoon van 8 is helemaal verliefd op Faith, die nu Semmie heet. Ik krijg heel veel schattige filmpjes en foto's, leuk om dat door de ogen van een kind mee te maken!

Mystic is ook herplaatst omdat we drie nestjes wel voldoende vinden voor haar. Samen met haar zoon Glow is ze gisren naar een stel in Brabant verhuisd. Het nieuwe huis is nog een beetje wennen, maar we weten zeker dat ze het allebei naar hun zin zullen hebben.

Het poesje Gloss (hier op de foto te zien) kreeg een uitbreiding van haar naam en heet nu Beautiful Bear Gloss Gigi, roepnaam Gigi. 'Gi' voor de letter G op z'n Engels uitgesproken, maal twee om het overleden broertje Gold te eren. Vandaar Gigi.  Gigi blijft bij ons in de cattery en we hopen ooit een nestje van haar te mogen krijgen. Voor nu huppelt ze gezellig en onbevreesd tussen alle grote katten rond.

Nezhdan Valenika

Het weekend voordat de oorlog in Oekraïne losbarstte, kwam Nezhdan van cattery Valenika vanuit Belarus met de koerier naar Nederland. Nezhdan is een prachtig katertje met mooie stamboomlijnen, ferme poten, een heel hoog knuffelgehalte en een bijna continu ronkend motortje.Nezhdan is aangeschaft in samenwerking met cattery Siberian Sweetheart en cattery Maranovski. Voorlopig geniet hij van zijn kittentijd en wanneer hij wat ouder is, verhuist hij samen met de iets jongere Siberian Sweetheart Paddy naar het katerverblijf bij cattery Siberian Sweetheart.

Aoibhe bevallen van het H-nestje

Op 25 april was Aoibhe onrustig, maar echte weeën waren er nog niet. Ze zocht de geboortekist steeds meer op maar omdat er nog geen actie was, zijn we 's avonds toch maar gaan slapen. Omdat Aoibhe graag bij ons wilde zijn en we de slaapkamer niet zo'n handige bevallingsplek vonden, sliep ik op de bank. Om 00.50u werd ik wakker van gepiep. Ik dacht dat Aoibhe aan het persen was, maar toen ik goed keek bleek het eerste kitten al geboren te zijn en zelfs al helemaal schoongelikt. Dat heeft ze heel stilletjes gedaan allemaal, want ik lag naast de kist!  De rest van de bevalling verliep heel soepel en rond 3.00u waren er vijf kittens geboren. De vader van de kittens is Ch. Ros Sodisera Mongattone.

Vanwege de roerige tijd waarin we leven, besloten we de kittens namen te geven in het thema positiviteit:

·       Hero: black solid katertje

·       Happy: black tabby katertje

·       Hope: black tortie solid poesje

·       Honor: black tortie solid poesje

·       Harmony: black tortie tabby poesje

De kittens zijn nu bijna een week oud en ze groeien als kool. Mama Aoibhe is de relaxte moeder zoals we haar kennen. We genieten met volle teugen!

*Alle kittens staan in optie.

Herplaatser, kittenprijs, planning en wachtlijst

Herplaatser

Voor Aoibhe zoeken we nog een platina mandje. Aoibhe is drie jaar geleden als eerste poesje in onze cattery geboren. Hoewel Aoibhe superlief is, is ze geen echte schootkat. Ze komt wel heel graag knuffels halen en ploft dan neer op onze voeten om daar lekker te gaan liggen ronken. Ze is een energieke kat die graag een sprintje trekt en ze geniet van het buitenleven in onze ren.

Voor Aoibhe zoeken we een huis zonder kinderen of andere dieren, waar ze alleen of samen met een van haar kittens kan zijn. Een ren of afgeschermd balkon zou ideaal zijn. Aoibhe zal voordat ze verhuist, gesterliseerd worden.

Voor Aoibhe vragen we een vergoeding van €500,00. Interesse of meer informatie? Mail dan naar info@catterybeautifulbear.nl. Over enkele weken zal Aoibhe ook via diverse herplaatskanalen aangeboden worden, mocht er dan nog niemand interesse hebben getoond.Klik op de foto voor meer foto's en informatie.

 

Kittenprijs

Waar we de vorige keer meldden dat de kittenprijs in 2022 € 1050,00 zou zijn, hebben we dit helaas moeten bijstellen naar €1100,00 euro. De kosten van de dierenarts, specialisten en voeding zijn dusdanig explosief gestegen dat we deze keuze hebben moeten maken. Dit hadden we in december niet voorzien!

Omdat we niet willen inleveren op kwaliteit, blijven de voorwaarden hetzelfde: kittens worden gecastreerd of gesterilliseerd voordat ze verhuizen, ze zijn 2 keer gevaccineerd, preventief ontwormd, gechipt, hebben een paspoort en een stamboom, zijn een maand gratis verzekerd, de chip is op naam geregistreerd bij NDG en ze krijgen een mooi kittenpakket mee met o.a. 2 kilo voer. Alleen wanneer een kitten naar het buitenland verhuist, komt er nog €50,00 bij vanwege de verplichte rabiës-enting.

 

Kittens verwacht eind 2022/begin 2023

·       Ros Sodisera Mongattone & Siberian Sweetheart Linzi

·       Nezhdan Valenika & Beautiful Bear Echo

 

Wachtlijst

De wachtlijst voor de kittens van Aoibhe en Raisa lijkt vol te zijn. Voor Linzi en Echo is nog volop plaats, maar we gaan hier vanaf de zomer pas kennismakingsgesprekken voor plannen; de komende tijd hebben we het druk vanwege de kittens van Aoibhe en Raisa en het bijbehorende kittenbezoek. Interesse in een kitten van Linzi of Echo? Stuur dan in de zomer even een mailtje.

Geboortekist

Mensen vragen zich wel eens af wat zo'n geboortekist (of 'werpkist') nou eigenlijk is en of we de moederpoes en kittens daar in opsluiten. Uiteraard sluiten wij geen poezen of kittens op in een kist! Hierbij wat meer uitleg over het nut van de geboortekist.

De geboortekist is (in ons geval) een houten kist. Daar ligt een vetbedje in, dat is een dik matrasje van ademend materiaal dat de warmte goed vasthoudt met daar bovenop een flanellen doek. Wij kiezen voor flanel omdat deze stof dusdanig fijn geweven is dat de miniscule kittennageltjes hier niet in blijven hangen. Als de kittens nog zo klein zijn, kunnen ze hun nageltjes namelijk nog niet intrekken.

De kist staat vanaf een week voor de bevalling klaar in de woonkamer, met als extra nog een handdoek en hydrofiele doel onder de flanellen doek (voor het moment van de bevalling). De aanstaande moederpoes zoekt een plekje waar ze zich geborgen voelt en veilig genoeg om haar kittens op de wereld te zetten en de kist biedt zo'n fijne plek. De kist is groot genoeg om languit in te kunnen liggen en rechtop in te kunnen zitten. De kist is altijd open zodat moeder in en uit de kist kan wanneer zij dat zelf wil. De kittens zijn aanvankelijk nog te klein om over de rand te klimmen en groeien de eerste tijd op in de kist. Wanneer de oogjes open zijn en ze even later meer door de kist scharrelen, ontdekken ze vanzelf dat ze ook over de rand heen kunnen. Voor ons is dat het moment dat we de kittenren om de kist gaan plaatsen, zodat de kittens nog een beperkte wereld hebben. Aanvankelijk blijven ze kort buiten de geboortekist en langzaam worden die perioden steeds langer. Als ze echt buiten de kist gaan slapen en de kist niet meer gebruiken als veilig plekje, halen we de kist weg zodat ze weer wat meer ruimte hebben. Uiteindelijk ontgroeien ze de kittenren ook en lopen ze los door de woonkamer.