· 

Nieuwsbrief 11 - december 2021

In mei is onze laatste nieuwsbrief verschenen. We merken dat het met de zorg voor onze katten (en kittens) in combinatie met ons werk en het volgen van opleidingen niet meevalt de tijd te vinden om een nieuwsbrief op te stellen. Daarom zijn er dit jaar niet veel nieuwsbrieven verschenen. Wel houden we iedereen via Facebook en (in mindere mate) via Instagram op de hoogte over de ontwikkelingen. De allernieuwste nieuwtjes die nog niet via social media of onze website gedeeld zijn, staan in deze nieuwsbrief! Lees gauw verder voor een terugblik op het E-nestje, kerstkittens op komst, laatste nestje Mystic, onze drie jongste sibeertjes en onze plannen voor 2022 (herplaatsers, kittenprijs, kittens en wachtlijst).

E-nestje - terugblik

Aoibhe was zwanger van Rosso en na een voorspoedige bevalling werden er op 13 juni maar liefst 6 kittens geboren! Het zijn drie poesjes en drie katertjes en ze kregen de namen Echo, Eclipse, Emirau, Émaé, Elba en Émao. Wat waren ze ontzettend leuk! Heerlijk ondernemend, met elkaar spelen en stoeien en ze groeiden als kool. Helaas werden ze enkele dagen na de eerste vaccinatie ziek; geen eetlust, diarree en overgeven. Dit hebben we een jaar eerder precies hetzelfde meegemaakt met ons B-nestje. Destijds leidde dat tot meerdere opnames in het dierenziekenhuis. Zowel wijzelf als de dierenarts hebben van deze situatie geleerd en we hebben met dagelijkse bezoekjes aan de dierenarts, dwangvoeren, medicatie en veel extra vocht toedienen ziekenhuisopnames weten te voorkomen. De hele situatie duurde zo’n twee weken, waarbij met name vier kittens het zwaar hadden. Wijzelf hadden het ook zwaar… onze zomervakantie bestond uit fulltime kittens verzorgen, dierenartsbezoeken, wassen, dweilen en een emotionele rollercoaster waar geen eind aan leek te komen… Dat heeft er best wel ingehakt. We zijn mega trots dat alle kittens in oktober kerngezond en met meer dan perfecte gewichten konden verhuizen. Omdat we nu al twee keer deze situatie hebben meegemaakt, hebben we met onze dierenarts overlegd over het vaccinatieprotocol. We gaan bij volgende nestjes een ander vaccinatiemiddel gebruiken in de hoop dat we een dergelijke situatie kunnen voorkomen.

Los van deze tegenvaller hebben we ontzettend genoten van de zesling! Ondertussen hebben ze allemaal superleuk personeel en gaat het hartstikke goed met ze in hun nieuwe huisjes.

- klik op de foto voor foto's en informatie over de zesling uit het E-nest - 

Kerstkittens op komst

Diya is in juni 1 jaar geworden en in de zomer hebben we haar via echo laten screenen op HCM, PKD en CIN. Alles was negatief, dus het was wachten op het moment dat ze krols werd. Dat werd ze in augustus en toen ging ze op date met Denethor Malyj Enisej van cattery Siberian Sweetheart. Helaas bleek ze na een week of 2 een beginnende baarmoederontsteking te hebben. Na een antibioticakuur knapte ze op en de controle-echo en uitstrijkje bevestigden dat ze weer hersteld was. Toen ze in oktober weer krols werd, mocht ze wederom met Denthor op date. Inmiddels is ze nu ruim 6 weken zwanger en heeft ze al een behoorlijk bolle buik. Qua kleuren en patronen is het volgende mogelijk:

  • Black, red, cream, blue en tortie
  • Tabby en solid
  • Met en zonder wit

Diya is op 25 december uitgerekend, we zijn benieuwd hoe ons kerststalletje er rond die datum uit komt te zien!

Mystic - laatste nestje

Op het moment van schrijven zou het zo kunnen zijn dat ook Mystic zwanger is. Mystic is 3 weken geleden op date geweest met Rosso en we hebben de hoop dat deze date tot kittens zal gaan leiden. Mystic is de laatste tijd ontzettend knuffelig en moe, maar omdat haar gewicht nog niet echt is toegenomen blijft het nog even een verrassing of ze daadwerkelijk zwanger is. Omdat Mystic en Rosso allebei solid zijn, zullen alle kittens dat ook zijn. Black, red en tortie zijn dan de mogelijke kleuren. Mocht ze zwanger zijn, dan worden de kitten medio januari geboren.

De drie musketiers

Onze drie jongste sibeertjes zijn Raisa, Linzi en Echo en samen zijn ze de drie musketiers. Met z’n drietjes zetten ze hier de boel graag op stelten, want die kleine druktemakers kunnen er wat van!

Raisa Radinka van Maranovski wordt deze maand 1 jaar oud. Ze is nog niet krols geweest, ze zit prachtig in haar vacht en is mooi op gewicht. In de kerstvakantie zullen we haar via echo laten screen op HCM, PKD en CIN en zullen we de dna-testen voor o.a. bloedgroepbepaling en PKDef aanvragen.

Ze is een ontzettende knuffeltante en zorgt er dan ook voor dat ze haar dagelijkse portie knuffels krijgt. Ze speelt graag met Linzi en Echo en kan zichzelf ook goed vermaken met een balletje. Dat gaat gepaard met allerlei grappige geluidjes. Daarnaast geniet ze in allerlei (on)mogelijke houdingen van haar dutjes.

Siberian Sweetheart Linzi is nu ruim 7 maanden oud. Ze is 5 weken ouder dan ons E-nestje en toen ze in juli bij ons kwam, ontdekte ze in Aoibhe een tweede moeder en genoot samen met de E'tjes van Aoibhe's melk. De integratie in de groep ging dan ook vlekkeloos.

 

Haar routine is ’s ochtends en ’s avonds iedereen uitdagen om te spelen, daarna een kwartiertje bij onze ragdoll Beer in de hangmat een tukje doen en vervolgens bij een van ons kroelen. Ze graaft zichzelf graag in onder een dekentje of kussen. Nieuwsgierig als ze is, zorgt ze er wel voor dat haar koppie dan nog uitsteekt, want je zou maar wat van de actie missen!

Beautiful Bear Echo hebben we aangehouden uit ons E-nestje en is nu een half jaar oud. Waar Raisa en Linzi al niet snel onder de indruk zijn, spant Echo echt de kroon. Ze doet precies wat ze wil, of een andere kat daar nou behoefte aan heeft of niet. Tja, dan krijg je af en toe een tik. Echo heeft hier haar eigen tactiek voor, namelijk gewoon niks van aantrekken en blijven zitten. En hoe ze het voor elkaar krijgt, weten we niet maar het eindigt altijd in een wasbeurt van de andere kat. Zo heeft ze alle katten inmiddels om haar pootjes gewonden… Daarnaast is haar dat bij ons ook gelukt, want eigenlijk hadden we niks uit het nestje van Aoibhe willen aanhouden… We vielen als een blok voor haar snoetje en die eigenwijze rode vlek op haar bekkie en we zijn ontzettend blij dat we de knoop hebben doorgehakt en haar hebben gehouden. Want naast een kleine druktemaker is ze ook ontzettend lief en knort ze al als je naar haar kijkt.

Plannen 2022 - herplaatsers, kittenprijs, kittens en wachtlijst

Herplaatsers

Nadat Diya en Mystic bevallen zijn, willen we ze met een van hun kittens herplaatsen. Diya is nog jong (nu anderhalf jaar), maar ze houdt niet zo van de drukte in de groep. We denken dat het beter voor haar is als ze meer rust zal krijgen. Mystic zal haar laatste nestje gaan krijgen; ze is inmiddels vier jaar oud en we vinden dat ook Mystic rust verdient. Over Aoibhe twijfelen we nog of we haar een derde nestje laten krijgen. Ze is nu 2,5 jaar oud, ze is met perioden vaak en langdurig krols en ze is niet zo’n flinke eter. Het gevolg is dat moeilijk op gewicht blijft. We gaan Aoibhe ook verlossen van de gierende hormonen, maar we weten nog niet of dat dat betekent dat ze geen nestje meer zal krijgen of toch nog een laatste nestje.

 

Mystic, Aoibhe en Diya zijn mega sociaal en we willen ze - wanneer het zo ver is - herplaatsen samen met een van hun kittens. Voor Aoibhe zal dat mogelijk een herplaatsing worden met een kitten van Diya of Mystic. Mocht iemand specifiek interesse hebben in de combinatie herplaatser + kitten dan horen we dat graag. Voor de herplaatsers zal een vergoeding worden gevraagd.

Kittenprijs

‘Alles wordt alleen maar duurder’ is een veelgehoorde uitspraak. Helaas geldt dat ook voor de kosten van het kattenvoer, de dierenarts, de veterinaire specialist en alles dat bij het verzorgen van katten en kittens komt kijken. Vorig jaar hebben we geen prijsverhoging doorgevoerd. Dit jaar zijn wij genoodzaakt om dat wél te doen. Voor de duidelijkheid: ook met een prijsverhoging komt het huishoudboekje van de cattery in de min uit! De kittenprijs is vanaf 1 januari 2022 € 1050,00. Dit bedrag is inclusief castratie/sterilisatie, chip en -registratie, paspoort, 2 vaccinaties, preventieve ontworming, 16 weken verzorging en socialisatie en een goedgevuld kittenpakket. Kittens die binnen Nederland verhuizen krijgen een maand gratis verzekering mee. Er zijn dus geen extra kosten bovenop de kittenprijs. De enige uitzondering hierop geldt voor kittens die buiten Nederland verhuizen. Hier komt nog € 50,00 bij de kittenprijs in verband met de verplichte rabiës-vaccinatie.

Kittens verwacht in 2022

In 2022 hopen we uit de volgende combinaties kittens te mogen krijgen:

Wachtlijst

We hebben onszelf nadat de kittens in oktober verhuisd zijn wat rust gegund en weinig kennismakingsbezoeken gepland. Met de kittens op komst en met name met het oog op de plannen voor 2022, hebben we nog best wat ruimte op onze wachtlijst. Berichtjes met ‘hierbij melden we ons aan voor de wachtlijst’ zijn niet zo handig. Wij zetten mensen pas op de wachtlijst wanneer ze met ons en met onze katten kennis hebben gemaakt en dit voor beide partijen positief is verlopen. Voor een plek op de wachtlijst is een kennismakingsbezoek plannen dus de eerste stap. Voordat we een bezoekje plannen, horen we graag wat achtergrondinformatie, zoals hoe de gezins- en woonsituatie is, of er ervaring is met katten, of er andere katten in huis wonen, wat de reden is dat men voor een sibeertje wil gaan. Dat soort dingen. Wij hebben geen kittenwinkel, leveren niet op bestelling en wanneer er daadwerkelijk kittens geboren worden uit de eerder genoemde combinaties, weten we nu niet precies. Wanneer daar begrip voor is, nemen wij graag de tijd voor een nadere kennismaking.

Concreet: er staan een paar stellen op de wachtlijst en dit jaar hebben we nog een tweetal bezoeken gepland. We hebben daarnaast een aantal geïnteresseerden gevraagd in januari contact op te nemen omdat we dit jaar geen andere bezoekjes meer plannen (met het oog op de feestdagen en Diya's bevalling). Lees je dit bericht en wil je ook kennis komen maken om vervolgens op de wachtlijst te komen, neem dan vanaf medio januari even contact met ons op. Dan kunnen we beter inschatten hoeveel ruimte er nog is op de wachtlijst. Wij zetten namelijk weer een stop op de wachtlijst wanneer we voorzien dat we mensen niet binnen een jaar aan een match met een kitten kunnen helpen. Andersom geldt dus dat als iemand eenmaal op de wachtlijst staat, we verwachten dat er binnen een jaar een kitten beschikbaar zal komen.