· 

Nieuwsbrief 9 - januari 2021

Op de eerste plaats wensen we alle lezers van onze nieuwsbrief een fantastisch mooi 2021!!

 

In deze nieuwsbrief blikken we terug op 2020, kijken we naar wat 2021 ons (hopelijk) zal brengen, geven we inzage in de kosten van de cattery en waarschuwen we voor malafide praktijken die helaas steeds meer voorkomen. 

 

Terugblik 2020

Wij blikken graag terug op de hoogtepunten van afgelopen jaar in onze cattery:

- Mystic, Tennessee en Aoibhe kregen in totaal 10 kittens. De drie moeders hebben fantastisch gezorgd voor hun eigen en elkaars kroost!

- Diya is bij ons in de cattery gebleven, waardoor we nu drie generaties in huis hebben: oma Mystic, haar dochter Aoibhe en kleindochter Diya.

- Voor de overige 9 kittens hebben we geweldig personeel gevonden. Het gaat goed met alle kittens. Ze zijn allemaal naar mensen verhuisd waar al een andere kat was of ze zijn met z’n z’n tweeën verhuisd. Dat vinden we echt super!

- Tennessee is samen met haar kitten Colorado (heet nu Loki) herplaatst. Het afscheid van Tennessee was zwaar en we missen haar van tijd tot tijd nog steeds. Als we filmpjes ontvangen van een compleet ontspannen Tennessee die in de zevende hemel is omdat ze oneindig gekroeld wordt, dan prijzen we ons gelukkig dat ze bij zulke liefdevolle mensen woont.

- In het begin van 2020 heb ik de G2-module van Pawpeds succesvol afgerond. Dit was een interessante cursus over fokken, genetica en gezondheid.

- Alle gezondheidstesten van alle katten waren in orde (dna, fiv/felv, hcm, pkdef, pkd en cin).

- Rosso is in 2020 vader geworden van ons eigen D-nestje, evenals van het J-nestje (5 kittens) van cattery Siberian Sweetheart en het Q-nestje (2 kittens) van cattery Maranovski. Rosso’s relaxte karakter is duidelijk aanwezig in zijn nageslacht.

 

Plannen 2021

We zijn al druk bezig met plannen maken voor het nieuwe jaar. Hierbij alvast een inkijkje:

 

- We hopen komend jaar kittens te mogen verwelkomen van Aoibhe (eind voorjaar/begin zomer) en van Diya (eind zomer/begin najaar). Een en ander is afhankelijk van de natuur en uiteraard onder voorbehoud van goede testresultaten en een goede gezondheid. Aoibhe zal weer op date gaan met Rosso en met wie Diya mag gaan daten is nog niet bekend.

- Of Mystic komend jaar ook kittens zal krijgen is nog onbekend. Afgelopen zomer heeft ze Suprelorin gekregen. Een klein onderhuids staafje dat ervoor zorgt dat haar hormonen onder controle gehouden worden en ze dus niet krols wordt. Omdat niet bekend is wanneer het staafje uitgewerkt is, zullen we moeten afwachten wanneer ze weer krols wordt. Mocht ze in 2021 krols worden, dan zal ook zij op date mogen met Rosso.

- In 2021 hopen we nog 1 a 2 nieuwe kittenpoesjes toe te kunnen voegen aan onze groep. We zijn hierover in gesprek met diverse fokkers. Wanneer er meer duidelijk is, melden we dat via onze website, Facebook en in deze nieuwsbrief. Van deze nieuwe aanwinst(en) zullen we in 2021 uiteraard nog geen nestje krijgen.

- Ik sta op de wachtlijst voor de G3-module van Pawpeds. Deze laatste en meest pittige module is in de loop der jaren door slechts 27 Nederlanders succesvol afgerond. Hopelijk start er dit jaar een groep waar ik aan deel kan nemen en word ik nummer 28 op de lijst :-)

 

Het financiële plaatje

 

Regelmatig vraagt men zich af of de gevraagde kittenprijs wel gerechtvaardigd is. Omdat 2020 nu afgelopen is, kan ik een overzicht maken van de kosten in het afgelopen jaar. Ik heb puur gekeken naar de afschrijvingen op onze bankrekening en dus de daadwerkelijk gemaakte kosten. Daarbij moet het volgende worden opgemerkt:

 

- Aanschafkosten van de ouderdieren zitten niet in het overzicht verdisconteerd.

- Aanschaf- cq. afschrijvingskosten van bijvoorbeeld krabpalen, speelgoed, kattenbakken, waterfonteinen en -filters, panelen voor de kittenren, geboortekist en toebehoren staan niet in het kostenoverzicht.

- Kosten van reiniging en desinfectie van bijvoorbeeld vloeren, kattenbakken, ligplekken, materialen geboortekist etc. staan niet in het overzicht.

- De kosten van de ragdolls (voer, kattenbakgrit en jaarlijkse vaccinatie) zitten wel in het overzicht, aangezien ik dat niet kon scheiden van de Siberen. Hoewel de ragdolls niet voor nageslacht zorgen, zorgen ze wel degelijk voor de socialisatie van de kittens en zorgen ze voor stabiliteit in de groep. Daarom ben ik van mening dat hun (relatief zeer geringe) aandeel in de kosten meegenomen mag worden.

 

Alle bedragen zijn afgerond op hele euro’s.


 
Kosten     Inkomsten  
Dierenarts 3051   Vergoeding kittens + Tennessee 8017
Dierenziekenhuis 1650      
Gezondheidstesten 1151      
Voer en kattenbakgrit 2025      
Chipregistraties 59      
Stambomen 125      
Kittenpakkettten 500      
TOTAAL 8561     8017
 

In de kosten voor de dierenarts zit bijvoorbeeld de jaarlijkse vaccinatie van de volwassen katten en  de vaccinaties, chip, paspoort, castratie/sterilisatie van de kittens. Ontwormingskosten voor de volwassen katten en de kittens zitten ook in de kosten voor de dierenarts, inclusief de keizersnede van Tennessee.

Naast de keizersnede van Tennessee bij de dierenarts, hadden we afgelopen jaar te maken met de bevalling van Aoibhe in het dierenziekenhuis en een kitten (Black Velvet, nu Peanut) dat langdurig dagelijks ondersteuning in het ziekenhuis kreeg vanwege een hardnekkig buikgriepvirus. Om die reden zijn de kosten voor het dierenziekenhuis dit jaar erg hoog.

 

Voor kittens waarvan het contract vóór 1 juli getekend was, was de aanschafprijs € 850,00 en hebben we de kosten van de castratie (€ 62,50) en sterilisatie (€ 93,50) 1 op 1 doorberekend. Na 1 juli hebben we de aanschafprijs wat verhoogd en zijn de castratie- of sterilisatiekosten in de prijs inbegrepen. De aanschafprijs van een kitten inc. die kosten werd € 975,00 per kitten. Het vergoedingsbedrag in het staatje bedraagt zowel de aanschaf als de eventueel apart vergoede castratie- of sterilisatiekosten. 

 

Conclusie…

Het was in financieel opzicht geen goed jaar voor de cattery, aangezien de kosten hoger waren dan de inkomsten. De kosten liggen in werkelijkheid nog behoorlijk hoger, aangezien ik veel kosten (aanschaf, afschrijving, schoonmaak) niet heb meegenomen in het overzicht. We hebben dus in financieel opzicht niets  overgehouden aan de verkoop van de kittens. Sterker nog, er moest geld bij! Gelukkig is het ook niet ons doel om geld te verdienen met onze cattery. We hebben op jaarbasis enkele nestjes omdat onze katten en kittens onze passie zijn en daarnaast mag een hobby ook geld kosten. Toch zou het wel heel fijn zijn als we komend jaar wat minder onverwachte hoge kosten hebben, zodat we de kosten wat beter kunnen dekken. Gaan we dan bezuinigen? Nee, absoluut niet! Wanneer we de cattery niet meer zouden kunnen bekostigen, zouden we nog eerder stoppen dan dat we gaan bezuinigen. Gaan we dan de aanschafprijs verhogen? Nee. Ondanks het kostenplaatje in 2020 hebben we besloten om de kittenprijs in 2021 op € 975,00 te houden (dit bedrag is inclusief de kosten voor castratie/sterilisatie).Is de vraagprijs van € 975,00 dan een terechte vraagprijs? Op basis van het staatje hierboven is deze vraagprijs naar ons idee meer dan gerechtvaardigd! We begrijpen dat de aanschaf van 1 of 2 kittens een heleboel geld kost. Met dit stukje hopen we wat inzicht gegeven te hebben in de kosten die het fokken met zich meebrengt en dat de vraagprijs niet zomaar uit de lucht komt vallen.

Malafide praktijken - waarschuwing

Zoals hierboven al geschreven, blijft onze kittenprijs komend jaar op € 975,00. De laatste tijd zien we op Facebook diverse schrijnende berichten voorbij komen. Kittens die voor 1200 - 1500 euro worden gekocht, 9 weken oud, slechts één vaccinatie gehad, geen stamboom, geen contract, een aanbetaling doen zonder kittens gezien te hebben, een vader met fokverbod, etc. Als je iets dergelijks tegenkomt, dan weet je dat het niet in de haak is. Vanwege de grote vraag naar Siberische kittens én het ongeduld van mensen, worden deze malafide fokpraktijken in stand gehouden. En dat is zeer triest! Want wat zit hier achter? Moederpoezen die onbeperkt nestjes kunnen krijgen, kittens die niet voldoende gesocialiseerd zijn, ouderdieren die niet getest worden op diverse aandoeningen, kittens die ziek worden na verhuizing op zo’n jonge leeftijd zonder voldoende bescherming, katers die uitgebuit worden en vaak eenzaam zitten te wachten totdat ze hun kunstje voor de zoveelste keer moeten vertonen. En ook: geld van aanbetalingen waar je naar kunt fluiten en niet terug kunnen vallen op de fokker in geval van vragen of ziekten. Van dergelijke verhalen worden wij intens verdrietig, vandaar dat we dit stukje in onze nieuwsbrief wilden opnemen.

 

Hoe herken je een goede fokker?

 

  • Kittens blijven minimaal 13 weken bij de moeder.
  • Kittens zijn twee keer gevaccineerd, gechipt en meerdere malen ontwormd. Kittens hebben een paspoort waarin de stikker van de chip geplakt zit.
  • Kittens krijgen een stamboom mee; een stamboom kost tussen de 10 en 15 euro. De waarde van dit papier zit vooral in duidelijkheid over de afstamming, de fokker laat zien zich aan de regels te houden (moederpoes krijgt maximaal 3 nestjes in 2 jaar tijd) en er is geen fokverbod met een van de ouderdieren.
  • De fokker heeft altijd alle testuitslagen en stambomen van de ouderdieren paraat.
  • De fokker praat met liefde over de katten. De katten zijn een passie en het fokken brengt geen brood op de plank. De katten zijn dus geen bedrijfsmiddelen.
  • Kittens worden verkocht met een ondertekend contract. Dit ter bescherming van de koper, de fokker én het kitten.
  • De katten leven in huis. Het huis is schoon en het stinkt er niet. Uiteraard kan er toevallig net een ongelukje zijn gebeurd, zoals een haarbal die er uit moest of een kitten dat de bak net niet helemaal gevonden had. En natuurlijk kunnen er wat haren rond dwarrelen. Er wordt gewoon in het huis geleefd, dus dat soort dingen kunnen eens voorkomen. Als er dagelijks wordt gestofzuigd en ongelukjes worden meteen opgeruimd, is het niet mogelijk dat er een vieze, bedompte lucht hangt en dat de vloeren, muren of ligplekken intensief bevuild zijn. Dat geldt ook voor de kattenbak! Een verse drol stinkt natuurlijk even, maar de kattenbak is verder wel schoon.
  • Kittens zijn mooi op gewicht, heb een schoon neusje en kontje en zijn van nature nieuwsgierig.
  • Serieuze fokkers bieden hun kittens niet via Marktplaats aan. Kittenkopers weten serieuze fokkers heel goed te vinden en fokkers hoeven hun prachtige kittens echt niet tussen de tweedehands auto's, bankstellen en andere hebbedingetjes aan te bieden. 

 

Dus beste mensen, heb alsjeblieft geduld. De dag dat er een Siberische lieverd voor jullie beschikbaar is, zal zeker komen. Misschien duurt het langer dan je zou willen, maar geduld wordt beloond. Of dat nu bij ons is, of bij een van de andere serieuze fokkers in Nederland. Voor welke cattery je dan ook kiest, zorg er alsjeblieft voor dat je met de aanschaf van jouw kitten geen bijdrage levert aan het in stand houden van malafide fokpraktijken en de uitbuiting van dieren!

 

Nog even dit

In de vorige nieuwsbrief kondigde ik aan dat ik een buikoperatie moest ondergaan. Die is gelukkig voorspoedig verlopen en ik ben inmiddels alweer bijna volledig hersteld. 

 

Vanwege de operatie hebben we nieuwe kennismakingsbezoeken afgehouden. Ook vanwege de huidige lockdown zullen we nog geen bezoeken plannen. Pas wanneer de lockdown is opgeheven, gaan we weer nieuwe afspraken maken. We hopen op jullie begrip.

 

Daarnaast is het testen op allergie een stukje lastiger geworden. Omdat we drie ragdolls hebben, is testen bij ons best een uitdaging. We hadden altijd een kamer over waar onze katten nooit kwamen, zodat we daar konden testen met de Siberen (met uiteraard de kanttekening dat ons huis en dus ook die kamer nooit allergeen-vrij kan zijn). Omdat we nu veelvuldig thuis werken op die extra kamer en er zes katten álles aan doen om de deur open te krijgen om bij ons te zijn, werken we daar nu met de deur open. Dat betekent dat het een komen en gaan is van siberen en ragdolls. Wanneer daar weer verandering in komt, is het testen op allergie - met alle beperkingen vanwege de ragdolls in ons huis - weer mogelijk.