· 

Nieuwsbrief 6: april 2020

Helaas hebben we allemaal te maken met de maatregelen in verband met het corona-virus. Ook wij doen onze best om besmetting van onszelf en anderen te voorkomen. Dat betekent voor onze cattery dat we geen bezoek toelaten en dus ook geen kennismakingsgesprekken zullen inplannen zolang de maatregelen vanuit de overheid van kracht zijn.

 

In deze nieuwsbrief leest u dat we kittens verwachten, krijgt u updates over Rosso, Aoibhe en Tennessee en hebben we een informatief stukje opgenomen over HCM.

Kittens op komst!

Mystic en Zhenikh (van cattery Siberian Sweetheart) zijn in februari samen op date geweest met als resultaat dat Mystic nu zwanger is! Rond 22 april verwachten we kittens. Vooralsnog verloopt de zwangerschap voorspoedig. Op dit moment is Mystic al ruim een kilo aangekomen en dat is goed te zien. Als we de zwangerschap van vorig jaar met deze zwangerschap vergelijken, dan is ze nu al 250 gram méér aangekomen dan de vorige keer. Zouden er deze keer meer dan 4 kittens in haar buikje zitten…?

 

Zodra de kittens geboren zijn, sturen we onze nieuwsbrieflezers een nieuwsbericht. Wanneer de kittens zo’n 5 weken oud zijn, stellen we ze individueel in de nieuwsbrief aan u voor en kan er gereageerd worden op beschikbare kittens. Wilt u meer informatie over hoe wij te werk gaan? U kunt dat hier lezen.

 

Normaal gesproken zouden we wanneer de kittens een week of 6 oud zijn, bezoek ontvangen. Dat zal nu afhankelijk zijn van de stand van zaken op dat moment met betrekking tot het corona-virus. We nemen hierin geen risico’s!

Rosso en Aoibhe negatief getest op HCM, PKD en CIN

Zowel ons poesje Aoibhe als onze kater Rosso zijn middels echo gescreend op HCM, PKD en CIN. HCM is een hartaandoening die erfelijk kan zijn, PKD en CIN zijn nieraandoeningen die erfelijk kunnen zijn. PKD en CIN hoeven maar eenmalig gescreend te worden; in geval van een erfelijke aandoening is dat zichtbaar vanaf de leeftijd van 1 jaar. HCM moet 1- a 2-jaarlijks herhaald worden omdat deze ziekte zich ook op latere leeftijd kan openbaren.

 

Omdat de resultaten goed zijn (allebei zijn ze negatief gescreend op de genoemde aandoeningen), mag Rosso zodra Aoibhe krols wordt bij haar komen logeren. Het is even afwachten hoe Rosso zal reageren op een krolse dame, aangezien het voor hem, net zoals voor Aoibhe, de eerste keer zal zijn.

Tennessee

Met Tennessee is het vorig jaar niet gelukt om een nestje te krijgen. We houden hoop en we gaan uitvinden of Tennessee dit jaar een match zal zijn met Rosso. Ook zijn we benieuwd of ze ook dit jaar weer zo’n lieve tante zal zijn voor de kittens van Mystic en Zhenikh.

 

In maart heeft ze de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscheck gehad. Ze is in goede conditie en tiptop in orde.

Rosso is kampioen!

Rosso heeft in een aantal shows voldoende punten gekregen om de titel ‘kampioen’ te mogen dragen. Volledig is zijn naam nu inclusief titel: Ch. Ros Sodisera Mongattone (Ch. staat voor Champion).

 

Een maand voordat hij de titel had verdiend, werd hij nog tweede runner-up in het clubkampioenschap van de NLKV. De runner-ups zijn de katten die in korte tijd veel punten hebben verdiend op shows. Met Rosso wordt pas sinds september geshowd en hij doet het erg goed op show, vandaar dat hij in die categorie werd genomineerd en de tweede prijs won. Tijdens een uitgebreid etentje namen we (samen met co-eigenaar Natascha van cattery Siberian Sweetheart) de beker hiervoor in ontvangst.

 

Alle shows die dit voorjaar op de planning stonden, zijn gecanceld in verband met het corona-virus. Na de zomervakantie hopen we het showen met Rosso weer op te pakken.

Informatief: HCM

Hierboven kon je lezen dat Aoibhe en Rosso negatief zijn getest op ondermeer HCM. HCM staat voor Hypertrofische Cardiomyopathie. Wanneer er sprake is van HCM, is de hartspier (het myocardium) verdikt. Hierdoor wordt de linkerhartkamer kleiner en daardoor kan het bloed niet goed weggepompt worden. Het hart gaat sneller kloppen om dit te compenseren. Ook wordt het hart minder elastisch. In een later stadium hoopt het bloed zich in de linkerboezem op omdat het niet goed de linkerkamer in kan stromen. Hierdoor rekt de linkerboezem uit.

 

HCM is een erfelijke aandoening die meestal langzaam, maar progressief ontwikkelt. Op welke manier het vererft, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Omdat de ziekte langzaam ontwikkelt, vertoont een kat vaak heel lang geen symptomen. Een kat met HCM kan als gevolg daarvan kortademig worden, flauw vallen, verlamd raken of plotseling overlijden. HCM kan zich op hele jonge leeftijd openbaren maar ook als de kat een aantal jaren oud is.

 

Alle katten kunnen HCM krijgen. Overigens komt de aandoening ook bij mensen voor. Bij sommige rassen komt het dusdanig veel voor dat er veel onderzoek is gedaan naar de specifieke gen-mutatie die HCM veroorzaakt. Het resultaat is dat er voor die rassen een DNA-test beschikbaar is. De DNA-test geldt alleen voor die specifieke gen-mutaties. Ter vergelijking: voor mensen zijn er inmiddels al zo’n 1500 gen-mutaties bekend die HCM veroorzaken. Bij de Siberische kat (en de Neva Masquerade als point-variant) komt het niet meer dan gemiddeld voor, waardoor ons ras niet de specifieke aandacht van de onderzoekers heeft om een DNA-test te ontwikkelen. Daarom laten we het hart middels een echo screenen door een dierenarts-specialist.

 

De specialist meet de diktes van de wanden, de grootte van de boezems en de kamers en hij kijkt hoe het hart pompt en hoe bloed door het hart stroomt. Deze echo herhalen we jaarlijks, zodat we de conditie van de hartspier kunnen blijven volgen. Uiteraard zouden we niet fokken met poezen of katers waarbij HCM is vastgesteld of waarvan we weten dat er in de stamboom of bij nabije verwanten een groot risico op HCM zit.

 

We kiezen bewust een echo-specialist die is aangesloten bij het internationale gezondheidsprogramma van Pawpeds. We laten de resultaten van de echo in de openbare database van Pawpeds registreren. Hoe meer fokkers dit doen, hoe transparanter de informatie over HCM wordt. Pawpeds werkt met vrijwilligers en door allerlei omstandigheden duurt het vaak een behoorlijk aantal maanden voordat de informatie in de database wordt verwerkt. De testresultaten zijn uiteraard altijd bij ons in te zien.

 

Bronnen: 

 

https://pawpeds.com/healthprogrammes/hcm_nl.html

https://www.mcvoordieren.nl/hcm-bij-de-kat

https://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/cardiologie-gezelschapsdieren/hcm-screening-kat/

https://www.dierenartsenpraktijk-het-hof.be/diensten/fokadvies-katten/hcm.aspx