· 

Nieuwsbrief 5: januari 2020

In deze nieuwsbrief blikken we terug op 2019 en kijken we naar wat het komende jaar ons (hopelijk) zal gaan brengen.

2019: een droom kwam uit

Voor ons was 2019 het jaar waarin onze lang gekoesterde droom uit kwam. Na anderhalf jaar voorbereiding (bestaande uit het bezoeken van shows, het volgen van diverse cursussen over genetica en gedrag, contacten met andere fokkers en het aanschaffen van 2 Siberische poesjes) was het dan eindelijk zover: op 9 maart werd ons allereerste nestje geboren. De ouderdieren zijn onze Mystic Iz Odissei en World Champion Sarsibi Zhenikh van cattery Siberian Sweetheart. Het waren 3 katertjes en 1 poesje. Mystic bleek een geboren moeder te zijn en verzorgde haar kroost buitengewoon goed. Ook Tennessee bleek over de nodige moedergevoelens te beschikken, want vanaf ongeveer een week na de geboorte moederde ze lekker mee. Mystic vond het allemaal prima, zo relaxed was ze. Het poesje Aoibhe hebben we zelf gehouden en Artúr (nu Freddie), Aymon (nu Borys) en Aodhán (nu Romeo) zijn verhuisd naar geweldige gouden mandjes. Ik krijg regelmatig nog updates van de nieuwe blikopeners en het gaat hartstikke goed met ze!

Mystic Iz Odissei - supermama

In maart 2019 kreeg Mystic haar eerste nestje. Nadat de kittens na een week of 15 waren verhuisd, werd ze krols. Dat is op zich niet erg, maar ze werd in de zomer zeer vaak krols. De krolsheid hield steeds ook behoorlijk lang aan en als ze krols was, at ze slecht. Het liefst hadden we gezien dat ze na het verzorgen van haar kittens lekker wat zou aankomen, maar vanwege de krolsheden lukte dat niet. Sterker nog, ze viel alleen maar af. Allerlei soorten voer hebben we aangeboden: vers vlees, kittenbrokken, blikvoer en speciaal krachtvoer. Mystic at alles, maar overal slechts muizenhapjes van. Ze bleef dus afvallen. Om die reden hebben we besloten om in oktober te starten met de anticonceptiepil. Ze heeft deze pil 9 weken gehad en in die periode is ze heel mooi aangekomen en zit ze inmiddels weer op het gewicht dat ze had voordat ze zwanger was.

 

In oktober is ze FIV- en FeLV-negatief verklaard en binnenkort zal ze weer een echo krijgen voor HCM. In 2020 zal ze weer een nestje mogen krijgen. Afhankelijk van hoe haar krolsheid de komende tijd verloopt, wachten we totdat Rosso er klaar voor is (op z'n vroegst eind maart/begin april) of kiezen we eerder voor combinatie met een andere kater.

Tennessee Phantom Cats

Op 9 maart 2019 werden er niet alleen kittens geboren, maar werd Tennessee ook 1 jaar oud. Eind maart hebben we haar middels echo laten testen op HCM, PKD en CIN en er werden geen afwijkingen gevonden. Het was wachten op de eerstvolgende krolsheid en ze mocht op bezoek bij Zhenikh. Dat bezoekje werd een feit en ze hadden het ontzettend leuk samen. Helaas bleek Tennessee niet zwanger te zijn. Ook de volgende bezoekjes hebben niet tot een zwangerschap geleid. Hieruit blijkt maar weer eens dat de factor 'natuur' een grote invloed heeft en je het als mens niet voor het zeggen hebt. Ze was een geweldige tante voor de kittens en we hopen dan ook van harte dat Tennessee in 2020 zelf een nestje mag krijgen.

Beautiful Bear Aoibhe

 Uit ons nestje hebben we Aoibhe aangehouden. Aoibhe is een ontzettend leuk poesje met een mooie combinatie van het zachtaardige karakter van haar vader en de pit van haar moeder. Aoibhe is net zoals haar vader een laatbloeier en begint nu echt een beeldschoon poesje te worden!

 

Om te weten wat een keurmeester van haar uiterlijke kwaliteit ten opzichte van de rasstandaardandaard zou vinden, hebben we haar medio december mee naar show genomen. De keurmeester was buitengewoon lovend, maar toen ontdekte hij een oneffendheid in het uiterste puntje van haar staart. Dit was extra zuur omdat de keurmeester onze Aoibhe het mooiste poesje van die dag op zijn tafel vond... We schrokken behoorlijk van de bevinding van de keurmeester. Er was inderdaad een knobbeltje te voelen en we vreesden voor een zogenaamde knikstaart. Dit is een vergroeiinkje in de kootjes van de staart. Voor Aoibhe zelf zou dat geen probleem zijn, maar om in de toekomst met haar te gaan fokken, zou niet integer zijn. Ouderdieren met een knikstaart kunnen voor nageslacht zorgen met open verhemeltes, open buikjes of open ruggetjes. Gingen al onze toekomstplannen die

we met Aoibhe hadden, overboord?

 

We hebben eind december röntgenfoto's laten maken van Aoibhe's staart. Op de foto's waren geen abnomaliteiten te zien en de beoordelend arts heeft dan ook een verklaring opgesteld waarin staat dat er geen enkele aanleiding is om aan te nemen dat er sprake is van een knikstaart. Wat een opluchting! Het bobbeltje op show moet een zogenaamd stresskootje als oorzaak hebben gehad. Onder invloed van stress kan een staartkootje door de spierspanning scheef getrokken worden. Voor Aoibhe was het haar eerste show, dus enige mate van stress heeft ze zeker ervaren. Het bobbeltje is ook alleen op de showdag te voelen geweest, daarna

niet meer. Een stresskootje is dus de enige mogelijke verklaring voor de gevoelde oneffendheid.

 

Dit alles betekent dat we geen indicatie hebben dat fokken met Aoibhe niet verantwoord of niet integer zou zijn. De reden dat we dit met onze lezers delen, is omdat we transparant willen zijn en openheid willen geven over alles wat er binnen onze cattery gebeurt. In maart/april zal Aoibhe middels echo op HCM, PKD en CIN gecontroleerd worden. Als alles in orde is, mag ze het gezellig gaan hebben met Rosso en hopen we in

de tweede helft van 2020 een nestje van haar te mogen krijgen.

Ros Sodisera Mongattone

In 2019 hebben we in samenwerking met cattery Siberian Sweetheart onze Rosso verwelkomd. Rosso komt bij een Italiaanse fokker vandaan en is prachtig cream solid. Qua karakter is Rosso een rustige lobbes, een goedzak en een knuffelkont.

 

Rosso is vanaf het najaar een paar keer mee naar show geweest en daar doet hij het erg goed. Voor hem maakt het niet uit waar hij is; hij is overal relaxed. In Rotterdam werd hij BIV (Best In Variety) en in Antwerpen en Oirschot werd hij BIS (Best In Show). Op 26 januari zal hij mee gaan naar de wereldhow in Houten, waar hij voor het eerst in de klasse voor open katers ouder dan 10 maanden mee zal doen. Vanaf dat moment zullen de toegekende punten ook mee gaan tellen voor het behalen van titels.

 

Inmiddels is Rosso ruim 9 maanden oud en hij groeit als kool. Momenteel weegt hij maar liefst 7,5 kilo (nee dit is geen typfout!), hij past bijna niet meer in de weegschaal en hij groeit nog steeds...

 

In het late voorjaar zal Rosso middels echo op HCM, PKD en CIN getetst worden en als alles in orde is, hopen we dat hij voor mooi, lief en gezond nageslacht gaat zorgen.

Opleidingen en cursussen

In 2019 heb ik (Femke) met succes de proeve van bekwaamheid afgelegd voor het 'Besluit houders van dieren, certificeerbare eenheid hond en kat'. Deze cursus was enorm tijdrovend door de grote hoeveelheid aan opdrachten en de 160 uur stage in een dierenpension. Vanwege de grote inspanning ben ik erg trots dat ik voor deze opleiding ben geslaagd.

 

Trots ben ik ook op het diploma voor niet-invasief kattentrimmen dat ik in 2019 behaalde. Dit is een opleiding waarin je leert om kat-, huid- en vachtvriendelijk katten te trimmen. Na het afronden van de opleiding ben ik Cat Coat Care gestart om mijn diensten als kattentrimmer aan te bieden.

 

Ook slaagde ik voor de G1-cursus van Pawpeds. G1 is het eerste niveau van een opleidingsprogramma voor kattenfokkers. Nadat ik de G1-cursus in het voorjaar had afgerond, heb ik me meteen op de wachtlijst laten zetten voor de G2-cursus. Inmiddels heb ik bericht gehad dat ik eind januari kan starten. De cursus loopt

tot eind april.

 

In het afgelopen jaar volgde ik nog diverse workshops, lezingen en cursusdagen over bijvoorbeeld het flessen van kittens, huidproblemen en EHBO. Een volledig overzicht staat op onze website.

Nieuwsbrief - enquête en vervolg

In 2019 zijn we gestart met het versturen van een nieuwsbrief. Aanvankelijk wilden we dat maandelijks doen, maar eerlijk is eerlijk: er gaat veel werk in zitten en er is niet altijd voldoende zinvols te melden. In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep om een enquête over de nieuwsbrief in te vullen. Bij deze willen we iedereen bedanken die de moeite heeft genomen om de enquête in te vullen! Onder alle respondenten hebben we een bedankje verloot en de winnares heeft het pakketje inmiddels in ontvangst mogen nemen.

 

De uitkomsten van de enquête waren erg positief; men vindt de nieuwsbrief interessant, leesbaar en er zijn nauwelijks aanbevelingen voor verbetering. In de vorige nieuwsbrieven stond ook steeds een informatief stukje tekst, over bijvoorbeeld FiV en FeLV. Dit wordt door de respondenten als positief gewaardeerd. In de volgende nieuwsbrieven zullen we dan ook weer een informatief stukje opnemen, maar vanwege de lengte van deze nieuwsbrief laten we het informatieve blokje deze keer achterwege.

 

Op de frequentie van het versturen van de nieuwsbrief werd wisselend gereageerd. Over het algemeen had men er geen probleem mee als de nieuwsbrief wat minder vaak zou verschijnen. Om die reden en om onszelf wat meer rust te geven, hebben we besloten om de algemene nieuwsbrief maximaal 4 keer per jaar te versturen. Wanneer we daadwerkelijk kittens hebben, zullen zij via een extra nieuwsbrief worden gepresenteerd. Lezers die zich voor de nieuwsbrief hebben ingeschreven omdat ze interesse hebben in een kitten, krijgen zo de kans om gericht op een kitten te reageren.

En dan nog dit...

We hebben naast onze Siberische katten ook ragdolls (daar wordt niet mee gefokt) en al onze dieren zijn in de eerste plaats onze huisdieren. Het gaat niet alleen om ons eigen plezier; ook de katten moeten een plezierig leven kunnen leiden. In 2019 bleek dat het voor onze ragdoll Poppy niet meer plezierig was in de groep en we hebben haar gelukkig kunnen herplaatsen. Ze is helemaal opgebloeid en gaat weer vrolijk spinnend door het leven.

 

Onze passie en enthousiasme hopen we over te brengen via deze nieuwsbrief, via onze website en via onze Facebook- en Instagrampagina. Uiteraard doen we dat ook graag persoonlijk en de koffie staat dan ook altijd klaar voor een volledig vrijblijvend kennismakingsgesprek. We proberen iedereen met vragen te helpen en van een goed advies te voorzien, of die nu per mail, whatsapp, telefonisch of via social media worden gesteld. Ook voor onze kittenkopers staan we altijd klaar, ongeacht hoe lang of kort geleden een kitten verhuisd is. Omdat we geen enkele broodwinning hebben uit onze cattery, hebben we allebei gewoon een baan en kan het soms even duren voordat we kunnen reageren op een vraag. Mocht het te lang duren, help ons dan gerust even herinneren.

 

Zoals in het stukje over Tennessee te lezen is, is de factor 'natuur' van grote invloed. We kunnen volop plannen maken, maar we zullen daarbij ook geduld moeten hebben en moeten afwachten wat 2020 ons daadwerkelijk zal brengen. We hopen op een fantastisch 2020 voor iedereen en we hopen komend jaar weer mensen blij te kunnen maken met een kitten van het mooiste ras dat er is: de Siberische kat!