· 

Nieuwsbrief 4: augustus-september 2019

In augustus heb ik een carrièreswitch gemaakt en ik ben sindsdien juf op een basisschool (groep 5-6). Een nieuwe baan brengt nogal wat drukte met zich mee en kost nogal wat energie... Daarom heb ik de nieuwsbrief van augustus uitgesteld en is dit een gecombineerde nieuwsbrief van augustus en september geworden. 

 

In deze nieuwsbrief een update over Mystic, Aoibhe, Tennessee en Rosso. Daarnaast geef ik zoals in de vorige nieuwsbrief beloofd, informatie over FeLV. 

Tennessee

Tennessee is in de afgelopen periode krols geweest, maar het was toen dusdanig warm dat wij het niet verantwoord vonden om haar (én kater Zhenikh) een zware lichamelijke inspanning te laten leveren. We wachten dus geduldig op haar eerstvolgende krolsheid. Ze zal dan op bezoek gaan bij SarSibi Zhenikh van cattery Siberian Sweetheart. We hopen dat drie keer dan ook echt scheepsrecht zal zijn!

 

Aoibhe, haar broertjes en mama Mystic

 

Met Aoibhe gaat het hartstikke goed. Datzelfde geldt voor haar broertjes Romeo, Borys en Freddie. Nu ze een half jaar oud zijn, worden ze al ietwat rustiger en weten ze de schoot van hun blikopeners steeds vaker te vinden. Aoibhe is vooralsnog geen schootkat, maar ’s avonds komt ze wel altijd even knuffelen op bed als het bedtijd is. Moeder Mystic maakt het prima. Omdat ze een aantal keer krols is geweest, had ze wat moeite om weer op gewicht te komen na het verzorgen van haar kittens. Met wat extra voeding zit ze nu weer mooi in haar vel. Dat is ook terug te zien in haar vacht; langzaam komt er zelfs al het begin van een winters kraagje tevoorschijn.

 

Rosso BIV!

 

Onze heerlijke vent Ros Sodisera Mongattone (door ons Rosso genoemd) heeft zijn showdebuut gemaakt. En hoe! Samen met z’n maatje Denethor van Siberian Sweetheart vond hij het wel prima op show. Hij was bijzonder ontspannen en ook bij de keurmeester liet hij z’n relaxte karakter zien. De keurmeester was ontzettend te spreken over Rosso. Zo schreef hij in het keurrapport ‘excellente vachtstructuur en lengte, mooie warme kleur’, ‘super kopvorm en schedel voor leeftijd, excellent profiel en sterke kin’, ‘super stevig lichaam met brede borst en gespierde poten’. Ook over de ogen, de oren, de staart en de algehele conditie was de keurmeester positief. Als extra opmerking schreef hij nog ‘lieve jongen’. En dat laatste vinden wij ook belangrijk! Rosso kreeg zijn eerste show-punt en hij werd zelfs BIV (Best In Variëteit). Ik voelde me vereerd toen ik met hem het podium op mocht om de prijs in ontvangst te nemen. Zoals jullie waarschijnlijk weten, is Rosso zowel van ons als van cattery Siberian Sweetheart en we zijn dan ook allebei mega trots op onze Rosso!

 

Mochten jullie Rosso een keer in het echt willen bewonderen, we staan dit jaar nog op de volgende shows:

 

  • 13 oktober, NLKV, Wateringen
  • 15 december, NLKV, Oirschot

 

Feline Leukemievirus (FeLV)

 

De vorige keer schreef ik over FIV en beloofde ik dat ik deze keer over FeLV zou schrijven. FeLV is het Feline Leukemievirus en hoort in dezelfde virusfamilie als het virus dat FIV veroorzaakt. Katten raken geïnfecteerd middels besmet speeksel (tijdens het wassen, drinken/eten uit dezelfde bak, bijten). Wanneer moederpoes besmet is, kan besmetting ook plaatsvinden in de baarmoeder of tijdens via de moedermelk.

 

Eenmaal in het lichaam vermeerdert het virus en verplaatst het met name naar het beenmerg. In dat geval wordt bij veel katten de productie van rode bloedcellen aangetast; er worden minder rode bloedcellen gemaakt of de cellen zijn misvormd. Hierdoor ontstaat bloedarmoede en de kat wordt zwak en lusteloos. Ook kunnen door toedoen van het virus tumoren ontstaan door heel het lichaam.

 

Toch worden niet alle besmette katten ziek. Wanneer de kat over een goed imuunsysteem beschikt en/of de ontvangen hoeveelheid van het virus relatief laag is, kan het voorkomen dat katten de ziekte overwinnen. De ziekte wordt dan door het lichaam uitgeroeid. Wanneer het virus eenmaal het beenmerg heeft bereikt, blijft de kat het virus altijd bij zich dragen (en is dan dus besmettelijk voor andere katten). De prognose voor een besmette kat is slecht; hoewel het nog maanden tot zelfs jaren kan duren, is de kans zeer groot dat de kat aan de gevolgen van FeLV zal overlijden. Een adequate behandeling bestaat er nog niet, de behandeling ziet op het verlengen van de kwaliteit van leven.

 

 

 

Net zoals we op FIV testen, testen we ook op FeLV. We willen immers niet dat een besmette kat in onze groep onze andere katten besmet, of dat een dekkater besmet wordt. Andersom vragen we aan de eigenaar van de dekkater ook om de recente testen te overleggen, zodat we zeker zijn dat onze poes niet door een kater besmet wordt. Om alle risico uit te sluiten, zorgen we dat een eenmaal gedekte poes opnieuw getest wordt op FIV en FeLV voordat ze voor een volgend nest opnieuw gedekt wordt. Testen is vrij eenvoudig; middels een druppeltje bloed op een tester (vergelijkbaar met een zwangerschapstest) wordt binnen een aantal minuten zichtbaar of de kat positief of negatief getest is op FIV en FeLV (zie foto).

 

Bronnen:

https://www.licg.nl/katten/feline-leukemievirus-felv/

https://www.mcvoordieren.nl/felv-katten-leukemie-virus