· 

Nieuwsbrief 1: mei 2019

Het is alweer het laatste weekend van de maand mei, dus tijd voor een nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief een update over de kittens, Ten wel of niet zwanger, een nieuw katertje in het vooruitzicht, geslaagd en wetenswaardigheden over bloedgroepen.

Update kittens Mystic

De kittens zijn vandaag 11 weken oud en we zijn zó ontzettend blij met de vierling! Ze groeien goed, ze ontwikkelen goed en het zijn lieve, sociale katjes. Vorige week dinsdag hebben ze hun eerste dierenartsbezoek met glans doorstaan. Ze vonden het best een beetje spannend maar in de behandelkamer zijn ze, nieuwsgierig als ze zijn, behoorlijk op ontdekkingstocht gegaan. De dierenarts heeft de kittens intensief nagekeken. Ze checkt dan of het verhemelte netjes gesloten is, of er geen navelbreukje is, of er geen onregelmatigheden aan het staartje en de kniegewrichten te voelen zijn. Ook luistert ze naar het hart, de longen, kijkt ze naar ogen en oren. Alles was dik in orde! Tevens hebben ze hun eerste vaccinatie gehad en zijn ze gechipt. 

 

De kittens hebben het erg druk met spelen, rennen, stoeien, klimmen, springen en ontdekken. Geen enkele uitdaging gaan ze uit de weg, de ragdolls zijn niet eng (ragdoll Lily vindt dat andersom wel van de kittens) en geen klimboom is te hoog. Gelukkig slapen ze ook de nodige uurtjes... 

 

Tennessee zwanger of toch niet...?

Tennessee houdt ons nog erg in spanning met betrekking tot een mogelijke zwangerschap. Waar bij Mystic alle signalen hartstikke duidelijk waren, laat Tennessee niet veel signalen zien. Zo lijkt ze wat vermoeider, maar dat kan ook door de drukte van de kittens komen. Ook is ze wat aangekomen, maar ze doet zich ontzettend tegoed aan het kittenvoer. Daarnaast zijn haar tepels niet duidelijk roze, maar ze zijn ook niet allemaal zo bleek als dat ze waren. Voor elk signaal is wel een 'maar' te bedenken. We zullen dus nog even geduld moeten hebben om te weten of ze nu zwanger is of niet... 

 

Ros Sodisera Mongattone

En dan hebben we nog heel gaaf nieuws, dat reeds op Facebook te lezen was: komende zomer komt er in samenwerking met cattery Siberian Sweetheart een prachtig katertje vanuit Italië naar ons toe! Zijn naam is Ros Sodisera, een afleiding van 'rosso di sera' dat 'avondrood' betekent. Ros is cream solid en dat gaat volgend jaar - als alles goed gaat - qua kleuren en patronen hele gevarieerde nestjes opleveren. We kijken erg uit naar zijn komst! Hij zal bij cattery Siberian Sweetheart gehuisvest worden in een prachtig verblijf met een grote ren. 

 

Geslaagd!

In de vorige nieuwsbrief kondigde ik aan dat ik de 'proeve van bekwaamheid' mocht gaan doen voor het behalen van de 'vakbekwaamheid besluit houders van dieren, certificeerbare eenheid honden en katten'. Met trots kan ik mededelen dat ik geslaagd ben!

 

Het was qua tijdsinvestering een pittige opleiding. Voor deze opleiding moet je 160 uur stage lopen, waren er 5 klassikale bijeenkomsten, moesten er 19 opdrachten worden ingeleverd (zo'n 2 a 3 kantjes per opdracht) en moest er een uitgebreide finale-opdracht gemaakt worden, inclusief een plattegrond van mijn ideale pension en een opgesteld reinigingsprotocol. Als afsluiting moest ik de proeve van bekwaamheid afleggen waarin alle opgedane kennis samenkwam. Overigens heb ik zelf geen 160 uur stage hoeven lopen omdat ik 48 uur vrijstelling kreeg. Mijn stage heb ik voltooid in Dierenhotel 't Kuiltje in Udenhout. 

 

De noodzakelijkheid van het hebben van het vakbekwaamheidsdiploma is discutabel; de wet- en regelgeving is hier niet heel duidelijk over. Voor een pension, dierenhandelaar of asiel is dat wel duidelijk. Voor hobbyfokkers zoals wij dat zijn, is dat niet duidelijk. Er wordt gesteld dat men het vakbekwaamheidsdiploma moet hebben wanneer men bedrijfsmatig bezig is. Dat zijn wij zeker niet, aangezien deze hobby onderaan de streep altijd meer geld kost dan dat het oplevert. Bedrijfsmatigheid wordt echter ook uitgelegd als 'meer dan 20 dieren houden of verkopen'. Stel dat we volgend jaar 3 nestjes krijgen en we daar de volwassen dieren bij optellen, dan zouden we dat aantal kunnen halen. Dan nog wordt er geen geld verdiend, het is maar net hoe de term 'bedrijfsmatig' wordt uitgelegd. Het feit dat we een website hebben en een Facebookpagina waarop de kittens te zien zijn, zou ook gezien kunnen worden als bedrijfsmatig. Ik blijf bij het standpunt dat we een hobbyfokker zijn en dat het hebben van een hobby geld mag kosten. Mocht er ooit meer duidelijkheid komen of men wil komen controleren, dan zijn wij in ieder geval in het bezit van de juiste papieren.

 

Bloedgroep en 'Feline Neonatal Isoerythrolysis''

Net zoals voor Mystic, hebben we ook voor Tennessee de bloedgroep laten bepalen middels DNA. Dit is belangrijk om te weten, want er bestaat zoiets als 'Feline Neonatal Isoerythrolysis' (FNI). Kittensterfte kort na de geboorte wordt vaak het 'fading kitten syndrome' genoemd, echter het fading kitten syndrome betreft een verzameling symptomen en heeft andere oorzaken dan FNI. De naam Feline (katachtig) Neonatal (na de geboorte) Isoerythrolysis (vernietiging van de rode bloedcellen) is van toepassing op kittensterfte als gevolg van de vernietiging van rode bloedcellen. Door de vernietiging van rode bloedcellen ontstaat ernstige bloedarmoede bij de kittens die hierdoor getroffen worden.

 

 De bloedgroep wordt aangegeven met een combinatie van N en/of b. De mogelijkheden zijn N/N, N/b of b/b. De meeste katten hebben N/N of N/b. Wanneer een moederpoes echter bloedgroep b/b heeft en haar kittens hebben bloedgroep N/b (dit is het geval wanneer de kater bloedgroep N/N heeft en is mogelijk het geval wanneer de kater bloedgroep N/b heeft), bestaat het gevaar voor FNI. De rode b/b bloedcellen van moederpoes hebben dan tijdens de dracht ontzettend veel antilichamen aangemaakt tegen de rode N/b bloedcellen van de kittens, en de kittens krijgen deze antilichamen binnen met de eerste moedermelk (colostrum). 

 

Normaal gesproken zijn we blij dat kittens allerlei antilichamen binnenkrijgen met de eerste moedermelk, want dit beschermt de kittens tegen diverse ziektes en geeft ze een goede start. Echter, de antilichamen die gemoeid zijn met dit specifieke verschil in bloedgroep, kunnen dodelijk zijn. Kitten kunnen plotseling overlijden of ze worden ernstig ziek met eventueel de dood tot gevolg. Dit gebeurt binnen enkele uren tot dagen na de geboorte en wordt veroorzaakt door FNI. Om FNI te voorkomen, wil een fokker graag weten wat de bloedgroepen van beide ouders zijn, om te bepalen of de kans op FNI aanwezig is. Wanneer dat het geval is, zullen de kittens de eerste 48 uur geen moedermelk mogen drinken en moeten ze met kunstmelk gevoed worden. Na 48 uur nemen de kittens via de darmwand geen antilichamen meer op in het lichaam, waardoor het gevaar voor FNI geweken is. Het gevolg is dan ook dat ze minder van de gewenste antilichamen die hen beschermen tegen diverse ziektes binnen zullen krijgen van moeder. 

 

En andersom dan, als moeder bloedgroep N/N of N/b heeft? Dat heeft in principe geen effect op de kittens, of ze nu bloedgroep N/N, N/b of b/b hebben. In dit geval worden er nauwelijks antilichamen aangemaakt tegen de bloedgroepen van de kittens, dat gebeurt alleen in het geval dat de moederpoes bloedgroep b/b heeft en de kittens bloedgroep N/b hebben.

 

Onze poezen hebben gelukkig niet bloedgroep b/b, waardoor we ons geen zorgen maken over FNI bij onze kittens.

 

*Deze informatie is mede tot stand gekomen met dank aan Bianca van cattery Lumica, Natascha van cattery Siberian Sweetheart en www.melkvoordieren.nl.